Aktualizace OZO 2015, verze 010 ze dne 08/10/2015

Nejžhavější novinkou programu OZO pro následující rok budou výkazy pro nové Kontrolní hlášení. Zatím nevíme, zda je nynější podoba již konečná (stále se objevují nové aktualizace tohoto hlášení), ale základní úpravy v programu máme již pro toto hlášení připraveny. Ukazuje se, že získávat všechny požadované údaje je čím dále náročnější. Museli jsme proto některé části programu zásadně změnit, aby bylo možné výkazy maximálně automatizovat. O možnostech objednání programu na následující rok, kde již bude Kontroilní hlášení zahrnuto, Vás budeme včas informovat.

Program pro letošní rok jsme ještě doplnili o nové definice výkazů Výsledovka a Rozvaha ve zkrácené i plné podobě dle vyhlášky č.500/2002 Sb. pro podnikatele. Je však potřeba nastavit v programu dle dále uvedeného postupu Vaše dosud zadané výkazy.

Postup změny definice výkazů na novou verzi:

Pokud tisknete grafické výkazy z programu OZO, doporučujeme následující postup:

1) Udělejte zálohu dat (v případě, že by se Vám něco nevydařilo, tak ať se můžete vrátit zpátky na původní nastavení).

2) Zvolte Provozní moduly – Podvojné účetnictví – Uložené údaje – Rozvaha – Definice rozvahy – Opravovat sčítání řádků rozvahy mezi sebou

3) Upravte volbu OZNAČENÍ (klávesou F3-oprava) řádek 87 v plném výkazu či řádek 19 ve zkrácených výkazech na A.V.1 – dokončit opravu (další řádek již upravovat nechceme).

4) Když stojíte na řádku 87 v plném výkazu či na řádku 19 ve zkrácených výkazech, tak použijte klávesu F9-VLOŽIT a potvrďte, že opravdu chcete za řádek č. 87 nebo 19 vložit nový řádek.

5) Označte přečíslování definice rozvahy i účetní osnovy.

6) Klávesou F3 upravte celý řádek na A.V.2 Rozhodnuto o zálohách na výplatu podílu na zisku. Zápočet do řádku zvolte následovně:

Plný výkaz: 67, -68, -87

Zkrácený výkaz: 14, -19

7) Pokud ještě nemáte zavedený nový účet 432, tak zvolte Provozní moduly – Podvojné účetnictví – Uložené údaje – Účtový rozvrh – Česky

8) Klávesou F2-ZÁPIS zapište nový účet 432-Zálohy na podíly na zisku, který do rozvahy nasměrujte do řádku 88 D/B v plném výkazu či do řádku 20 D/B ve zkráceném výkazu.

Pokud budete mít jakýkoliv problém, zavolejte nám. Můžeme Vám zaslat i upravenou definici jednotlivých výkazů. Pak byste si však museli upravit účetní osnovu ručně.

Aktualizaci programu je možné si stáhnout kliknutím na následující odkaz (dle verze účetnictví):

OZO 2015 (verze 010) podvojné účetnictví (aktualizace) (168)

OZO 2015 (verze 010) daňová evidence (aktualizace) (174)

Případně, plnou instalaci programu je možné stáhnout z následujících odkazů (dle verze účetnictví):

OZO 2015 (verze 010) podvojné účetnictví (plná instalace) (167)

OZO 2015 (verze 010) daňová evidence (plná instalace) (162)

The Author

Eva Smržová

OZO Czech Republic s.r.o. © 2015